Pe drumurile naționale din 15 județe sunt resticții de circulație, din cauza caniculei. Ce zone sunt vizate și recomandările polițiștilor

Pe drumurile naționale din 15 județe sunt resticții de circulație, din cauza caniculei. Ce zone sunt vizate și recomandările polițiștilor
Sursa foto: Alexandra Pandrea - caracter ilustrativ
Publicat: 24/07/2022, 09:07
Actualizat: 24/07/2022, 15:32

Autoritățile impun și duminică, la fel ca și sâmbătă, restricții de circulație pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe mai multe drumuri naționale din 15 județe – față de zece județe cu zi înainte – afectate de codul portocaliu de caniculă, potrivit Centrului Infotrafic al Poliției Române.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că în contextul avertizării meteorologice Cod Portocaliu, care vizează val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat, astăzi, în intervalul orar 10.00 – 20.00, vor fi instituite restricții de circulație pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe întreaga rețea de drumuri naționale din județele Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Ialomița, Mehedinți, Olt, Prahova, Teleorman, Timiș și Vâlcea.

Potrivit sursei citate, fac excepție: transporturile de persoane, transporturile de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală, vehiculele care participă la intervenţii în caz de forţă majoră, transporturi funerare, transporturi poştale, transporturi de echipamente de prim ajutor, transporturi de distribuţie de carburanţi, transporturi de mărfuri sub temperatura controlată, transporturi de tractări vehicule avariate, pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate, transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării, transporturi apă îmbuteliată, transporturi produse provenite din exploatări agricole şi transporturi militare implicate în exerciţii multinaţionale.

Recomandări pentru reducerea riscului rutier

Centrul INFOTRAFIC al Poliţiei Române a transmis o serie ce recomandări conducătorilor de autovehicule sfătuindu-i să conducă prudent în condiții de temperaturi extreme.

  • Verificaţi presiunea pneurilor înainte de a porni la drum.

În după-amiezile călduroase de vară, când temperatura asfaltului este ridicată, cauciucurile devin maleabile. O presiune prea mare poate provoca explozia pneurilor, iar prea scăzută poate permite desprinderea acestora de pe jante, mai ales pe timpul frânării sau în curbe.

Nu folosiţi pneuri uzate sau care prezintă crăpături (aşa-numitele cauciucuri  „coapte”). Un cauciuc este considerat uzat atunci când talonul măsoară mai puţin de 2 mm.

  • Păstraţi o distanţă corespunzătoare în mers faţă de autovehiculul care circulă în faţă, pentru a opri la timp în cazul în care acesta frânează brusc. Distanţa trebuie să fie mărită pe măsură ce viteza de deplasare creşte. Ca regulă generală, distanţa în mers trebuie să fie de minimum 2 secunde faţă de autovehiculul din faţă.
  • Când încheiaţi o coloană de autovehicule iar aceasta încetineşte sau opreşte brusc, puneţi în funcţiune luminile de avarie. Acestea au rolul de a-i atenţiona pe conducătorii autovehiculelor care se apropie din spate să frâneze din timp.

Ţineţi cont de faptul că, de regulă, cele mai multe coliziuni în lanţ se produc în zonele unde viteza de deplasare a autovehiculelor scade, cum ar fi nodurile rutiere, staţiile de taxare sau punctele în care autostrăzile se termină brusc.

În plus, riscul unor coliziuni în lanţ este determinat şi de alţi factori, cum ar fi vizibilitatea redusă în cazul incendiilor de vegetaţie sau în condiţii de ceaţă, asfalt umed pe timp ploios sau „neted”, cu compoziţie necorespunzătoare, reacţia întârziată a unor şoferi.

  • Oboseala la volan apare mai ales pe vreme caniculară, când, din cauza căldurii sau a disconfortului creat de aparatele de aer condiționat, conducătorii auto se odihnesc mai puțin. În plus, pe perioada vacanței, conducătorii auto parcurg distanțe mari.

Recomandat este ca la primele semne de oboseală (moleşeală, clipire frecventă), cel de la volan să oprească într-o parcare şi să se odihnească până la refacerea completă a capacităţii de conducere.

Informații în timp real despre restricțiile de trafic determinate de evenimente rutiere pot fi accesate de pe siteului oficial – www.politiaromana.ro – secțiunea INFOTRAFIC.

Județele aflate sub Cod portocaliu

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod portocaliu ce vizează un val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat, duminică, în 16 județe din sudul țării, cu temperaturi maxime ce pot ajunge la 41 de grade.

Duminică, în Oltenia, Muntenia și sud-vestul Dobrogei valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38…41 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Sunt sub avertizare Cod portocaliu județele Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Giurgiu, Dâmbovița, Prahova, Ilfov, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași și Constanța, potrivit ANM.

Potrivit meteorologilor, în jumătatea de nord a țării și pe arii restrânse în rest, începând de după-amiază, vor fi perioade scurte cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, grindină, descărcări electrice și averse torenţiale.

De marți, valul de căldură se va extinde în aproape toată țara

În ariile nordice alte județelor menționte și alte patru – Caraș-Severin, Vrancea, Galași și Tulcea – este în vigoare un cod galben.

ANM precizează că pe parcursul zilelor de duminică (24 iulie) și luni (25 iulie) valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade.

În plus, de marți (26 iulie) valul de căldură se va extinde din nou și va cuprinde cea mai mare parte a țării.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
CAUZA OFICIALĂ a morții lui Silviu Prigoană. Autopsia s-ar fi terminat, care este verdictul medicilor...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Presa occidentală susține că patru țări din Europa urmează să fie invadate de Rusia. Hari...
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu...
Scandal acasă la Silviu Prigoană, după anunţul morţii acestuia. Adriana Bahmuţeanu a chemat poliția pentru că nu...
Șef militar NATO: „Sunt absolut sigur că dacă rușii nu ar fi avut arme nucleare,...
EXCLUSIV | 'L-am blestemat! A murit la 5 ani de la pierderea copilului meu!'
Ultimele CLIPE din viața lui Prigoană. Mărturisirile ȘOCANTE ale martorilor din restaurantul unde și-a dat...
Cât câştigă pe lună un dezvoltator de software. Toate companiile din România au raportat creşteri...
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
Medicii legiști au dezvăluit cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce scrie în raportul medico legal
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
🔧SECRETUL MECANICULUI🔧Pe ce parte montezi cele mai bune anvelope?
Prinţul moştenitor saudit susţine că Israelul comite „genocid” în Gaza
Au fost creați ROBOȚII care pot ridica de 1.000 de ori greutatea lor
Marele actor pe care România l-a pierdut. A fost unul dintre cei mai talentați actori...
Adriana Bahmuțeanu apel disperat! Nu este lăsată să își vadă copiii
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul...
EXCLUSIV Ce au descoperit legistii la autopsia lui Silviu Prigoană. De ce a murit, de...
Cum l-a visat Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană: “Iartă-mă, dacă ți-am greșit! A fost ca...
EXCLUSIV! Saveta Bogdan, reacție emoționantă după moartea lui Silviu Prigoană: „Îmi plăcea de el, îi...
BANCUL ZILEI. Un ardelean se uită la un tip ce face flotări, apoi începe să-și...
Paradoxal, stresul financiar ne face să cheltuim și mai mult de Crăciun